Optimalisatie netto-inkomen

Zelfstandige met auteursrechten - is een vennootschap interessant?

Vanaf wanneer richt je best een vennootschap op? Voor een brutojaaromzet van 100 000 EUR is het in 2023 nog niet interessant om een vennootschap op te richten. Maar dat verandert weldegelijk vanaf 2024.

Jeroen Burgelman, PhD
July 11, 2023

Gegeven een jaaromzet van 100 000 EUR, hoe ziet jouw netto-inkomen eruit de komende jaren wanneer je als zelfstandig natuurlijk persoon (znp) actief blijft dan wel besluit een vennootschap op te richten.

Voor een brutojaaromzet van 100 000 EUR is het in 2023 nog niet interessant om een vennootschap op te richten. Maar dat verandert weldegelijk vanaf 2024.

Journalisten, schrijvers, grafisch ontwerpers, … en éénieder die de komende jaren nog steeds gebruik kan maken van het fiscale gunstregime van auteursrechten doen er dus met andere woorden goed aan om zich in de loop van 2023 voor te bereiden op wat komt in 2024 en 2025.

Het pensioenkapitaal van de zelfstandig natuurlijk persoon die stortingen doet in een pensioenovereenkomst zelfstandigen (POZ) is natuurlijk hoger. Toch is het totale netto-inkomen van de zelfstandige met een managementvennootschap op het einde van de loopbaan hoger. Ook dat hebben we gemodelleerd 😊

In deze blog hebben we dus niet de situatie geanalyseerd van wie vanaf 1 januari 2024 niet langer gebruik kan maken van het gunstregime van de auteursrechten. Nu, een goede verstaander ziet onmiddellijk dat ook daar de oprichting van een vennootschap aangewezen zal zijn.

Auteursrechten anno 2023: even herhalen

Er is een en ander veranderd op het vlak van het fiscale gunstregime voor auteursrechten. Met alle aandacht van de afgelopen maanden, is dat een open deur intrappen.

Toch nog even kort herhalen wat er exact veranderd is. Voor deze blog zijn twee zaken van belang.

  • Invoering van een relatief plafond. Het gedeelte auteursrechten mag een bepaald percentage van de totale brutovergoeding (excl. btw) niet overschrijden.

    Voor de inkomsten in 2023 mag de vergoeding voor de overdracht van auteursrechten maximaal 50% van de totale brutovergoeding (excl. btw) uitmaken. Voor de inkomsten van 2024 is dat maximaal 40%. En voor de inkomsten van 2025 is dat maximaal 30%.
  • Invoering van een absoluut plafond. Het gedeelte auteursrechten mag een bepaald bedrag niet overschrijden.

    Dat bedrag is gelijk aan (ongeïndexeerd) 37 500 EUR bruto. Voor 2023 is dat geïndexeerd bedrag gelijk aan 70 220 EUR.

Door de invoering van het relatieve en het absolute plafond voor de vergoeding voor auteursrechten kan het op een gegeven moment financieel interessanter worden om als zelfstandig natuurlijk persoon (znp) een vennootschap op te richten.

Bij maatregelen op het vlak van personenbelasting – zoals het beperken van de vergoeding voor de overdracht van auteursrechten – verliest de overheid weleens de impact van de vennootschapsbelasting uit het oog. De vennootschapsbelasting en de personenbelasting zijn communicerende vaten.

Wanneer het financieel interessanter wordt voor de zelfstandige om een vennootschap op te richten (lees: de zelfstandige betaalt in totaliteit minder belastingen door een vennootschap op te richten), dan zal de zelfstandige in kwestie normaal gezien een vennootschap oprichten.

In deze blog hebben wij berekend vanaf welk jaaromzet (excl. btw) een zelfstandig natuurlijk persoon best overweegt om een vennootschap op te richten.

Vóór je verder leest

Vóór je verder leest, dit zijn de assumpties waarop we onze berekeningen hebben gebaseerd.

We hebben rekening gehouden met:

  • een alleenstaande zonder kinderen;
  • 35 000 EUR (excl. btw) aan kosten. Deze kosten hebben we omgedeeld naar het percentage auteursrechten voor een zelfstandig natuurlijk persoon om de netto belastbare beroepsinkomsten te bepalen;
  • in het kader van een vennootschap we hebben we rekening gehouden met de toepassing van VVPRbis;
  • het gewenste liquide netto op maandbasis is 2 500 EUR. In dat bedrag is een forfaitaire onkostenvergoeding van 230 EUR per maand en 160 EUR per maand aan maaltijdcheques reeds inbegrepen om dat netto te bereiken;
  • voor de bedrijfsleider van een vennootschap is er gewerkt met een financiële enveloppe van 25% voor de vergoeding voor auteursrechten. Binnen die financiële enveloppe is het maximaal toegestane percentage voor auteursrechten voor dat aanslagjaar toegekend;
  • er wordt maximaal aan pensioen opgebouwd binnen de tweede pensioenpijler (aanvullende pensioenen);
  • we zijn uitgegaan van een nieuwe activiteit, zodat we abstractie kunnen maken van de nieuwe regelgeving omtrent de gemiddelde opbrengst ingevolge auteursrechten van de afgelopen vier boekjaren;
  • we kunnen de index voor 2024 en 2025 niet voorspellen, waardoor we het geïndexeerde absolute plafond niet met voldoende accuraatheid kunnen berekenen. Daarom hebben we rekening gehouden met het absolute plafond zoals van toepassing voor de inkomsten van 2023, met name 70 220 EUR (excl. btw).

Aanslagjaar 2024 – belastingjaar 2023

In 2023 richt je best pas een vennootschap op wanneer je brutojaaromzet minstens 110 000 EUR (excl. btw) bedraagt.

Simulatie aanslagjaar 2024 (belastingjaar 2023)

Aanslagjaar 2025 – belastingjaar 2024

Richt je in 2024 een vennootschap op, dan realiseer je al 1 000 EUR meer netto bij een brutojaaromzet van 82 500 EUR (excl. btw). Bij een omzet van 100 000 EUR doe je netto ongeveer 4 000 EUR voordeel, wanneer je een vennootschap opricht.

Simulatie aanslagjaar 2025 (belastingjaar 2024)

Aanslagjaar 2026 – belastingjaar 2025

Voor een zelfstandige die aanspraak kan maken op auteursrechten is het (gegeven onze assumpties) in 2025 financieel altijd voordelig om een vennootschap op te richten. Bij een brutojaaromzet van 100 000 EUR doe je netto ruim 7 000 EUR voordeel per jaar, wanneer je beslist om een vennootschap op te richten.

Simulatie aanslagjaar 2026 (belastingjaar 2025)

Benieuwd hoe jij je netto-inkomen kan optimaliseren in 2023, 2024 en erna?

Welaan, laat ons even online kennismaken bij een kop koffie (of thee 😊).

Ontdek je liever zelf hoe je je netto-inkomen optimaal vorm kan geven op basis van jouw kenmerken en voorkeuren?

Maak dan in een paar klikken je account en ga zelf al aan de slag met onze online softwareapplicatie Fiscalo.

Meer weten?

Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.