Over loonkost
Wij helpen ondernemingen om een granulair inzicht te krijgen in hun loon- en tewerkstellingskost, waarbij we vertrekken vanuit de concrete loonpakketten - en dus niet vanuit de P&L, waarmee je met gemiddeldes gaat rekenen.
Wij helpen ondernemingen om een granulair inzicht te krijgen in hun loon- en tewerkstellingskost, waarbij we vertrekken vanuit de concrete loonpakketten - en dus niet vanuit de P&L, waarmee je met gemiddeldes gaat rekenen.
We trappen ongetwijfeld een open deur in door te zeggen dat inzicht in je loon- en tewerkstellingskost belangrijk is en dat dat inzicht in tijden van hoge inflatie des te prangender is.
Desalniettemin is het voor veel ondernemingen een uitdaging om de brug te maken tussen het HR- en loonbeleid en finance.
Die vertaalslag is in het bijzonder relevant, wanneer je op een data gedreven manier:
Nu, om die vertaalslag te maken, vertrekken de meeste ondernemingen die wij spreken vanuit de P&L.
Laat ons daarbij alvast één ding ontkrachten: de resultatenrekening (P&L) van je boekhouding verschaft geen of te weinig inzicht in de samenstelling van je loonkost.
In de praktijk past men vaak de regel van drie toe op de totale kost van het loon die in de boekhouding voorkomt. De reden daarvoor is dat ondernemingen hiermee snel aan de slag kunnen én dat deze berekening door finance kan worden uitgevoerd.
Maar waarom zou je voor loonkostprognoses niet kunnen vertrekken vanuit de P&L?
Wel omdat die aanpak per definitie inaccuraat is. Omdat je alles op één hoop gooit en met gemiddelde loonkosten gaat rekenen. Tenzij natuurlijk elke (toekomstige) werknemer zich pal op de gemiddelde loonkost bevindt, wat natuurlijk nooit het geval is.
Op de totale kost van het loon die in de boekhouding voorkomt, past men de regel van drie toe. 10 werknemers kosten 1 mio EUR, 15 werknemers kosten dus 1,5 mio EUR.
Die methodiek zal een ruwe inschatting opleveren, maar veelal zijn net accurate inschattingen voor ondernemingen onontbeerlijk.
Wil je een grondig inzicht in je loon- en tewerkstellingskost, dan moet je vertrekken vanuit de individuele loonpakketten per medewerker.
Waarom?
Een aantal voorbeelden.
1️⃣ Je wil de budgettaire impact berekenen van de nieuwe RSZ-vrijstelling voor #auteursrechten, maar wat als slechts 30% van de werknemers daaronder valt?
2️⃣ Je wil aanwervingen voor functies x, y en z simuleren en budgetteren
3️⃣ Je wil inzicht in de kost per looncomponent
4️⃣ Je wil de budgettaire impact kennen van bijsturingen op individueel niveau, zoals bijvoorbeeld de correctie van onrechtvaardigheden in je loonbeleid (vb. remediëren aan de loonkloof man-vrouw).
Uiteraard komen die eisen aan een budget vaak allemaal samen in één oefening. Vertrekken vanuit de P&L is daarbij dus een hachelijke onderneming als je een accurate inschatting wil van de loonkost.
Bovendien 5️⃣ wil je voor je loon- en tewerkstellingskost misschien ook rekening kunnen houden met posten die her en der in de balans of resultatenrekening voorkomen.
Een van de dingen die ondernemingen die op kop lopen als geen ander in uitblinken, is het bouwen van bruggen tussen departementen en businessfuncties om tot een geïntegreerde aanpak te komen.
Loon- en tewerkstellingskosten hebben een impact op de prijszetting. Dat hebben we zeer duidelijk gezien tijdens de enorm hoge loonindexeringen in 2022 en begin 2023. Bovendien ontbreekt het veel HR-departementen aan harde data en cijfers om buy-in te krijgen vanuit de businessfunctie en finance.
Door inzicht te verwerven in de loon- en tewerkstellingskost, spreek je vanuit HR de taal van finance, waardoor je buy-in krijgt en de CFO/CEO kan overtuigen om bepaalde dingen wel/niet te doen.
Maar ook finance verwerft inzicht in de dingen waarmee HR bezig is en krijg je inzicht in waarom je bepaalde dingen wel/niet moet doen.
Je kan wijzigingen – zowel kleine, maar ook ingrijpende wijzigingen – in je loonbeleid simuleren voor het lopende jaar, maar ook voor een aantal jaar in de toekomst.
Je kan instroom van nieuwe medewerkers simuleren, zelfs vanuit een cashflowmatig perspectief.
Je kan de uitstroom van medewerkers simuleren, inclusief berekeningen van het sociaal passief.
Je kan ongerijmdheden identificeren, zoals het bestaan van een gender pay gap binnen je onderneming die zich, ondanks alle goede bedoelingen, toch voordoet.
Je kan suboptimale situaties en risico’s identificeren.
En ga zo maar door.
Maar wat als je alle kerncijfers ook nog eens hapklaar visueel zou kunnen rapporteren waarmee je de CEO en CFO zo mee krijgt in jouw verhaal?
Wat als je de actuele loon- en tewerkstellingskost zou kunnen afzetten ten opzichte van de prognoses van de loon- en tewerkstellingskost?
Wat als je alle loon- en personeelsdata zou kunnen consolideren in één dashboard om bijvoorbeeld de kost van absenteïsme in kaart te brengen, de meer- of minderkost van het wijzigen van de arbeidsregimes, etc.
Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.