Voor Qframe is een faire vergoeding t.o.v. de meerwaarde dat iemand levert zeer belangrijk om een duurzame samenwerking op te kunnen bouwen, of dat nu om werknemers of freelancers gaat. De analyse omtrent wat een faire dagprijs is voor onze freelancers, was voor ons een eye opener. hukaroi heeft ons daarbij nuttige inzichten aangereikt waar we onmiddellijk mee aan de slag kunnen.
~ Katleen Ooms, Chief Happiness Officer
Over Qframe
Qframe wil zoveel mogelijk meerwaarde leveren aan hun klanten door hun bedrijfsprocessen te automatiseren met straffe maatwerksoftware en dat met respect voor klanten, medewerkers en de omgeving.
Qframe realiseert dit door met vaste, geoliede teams te werken. Hun teams zijn opgebouwd uit verschillende vakspecialisten zoals developers, technisch architect, tester, scrum master, functioneel analist …. die uitstekend op mekaar zijn ingespeeld.
Zo krijg je een Team as a Service (#TaaS). De ervaring van Qframe leert dat dit de meest efficiënte vorm is om software te ontwikkelen.
Meer ontdekken? www.qframe.be
Uitdaging
Zoals veel IT-bedrijven doet Qframe ook beroep op freelancers (zelfstandigen) voor bepaalde projecten. De projecten van Qframe zijn langlopende projecten, waardoor ook voor langere tijd beroep wordt gedaan op freelancers.
Hoewel Qframe een duidelijk onderscheid maakt in hoe men met werknemers en met freelancers werkt, stelden freelancers in het licht van de automatische loonindexering de vraag of en in welke hun contractor fee’s zouden kunnen verhoogd worden.
Qframe wou daarom onderzoeken wat een faire dagfee is en in welke mate Qframe moet ingaan op een verhoging van de dagfee’s om fair te zijn en competitief te blijven om IT-talent aan te trekken en te behouden.
Oplossing
Hoewel ondernemingen zouden kunnen overwegen om een benchmarkoefening uit te voeren voor contractor fee’s, is deze oplossing in de praktijk niet haalbaar.
Waarom niet?
Wel, twee redenen:
- Er is eenvoudigweg te weinig data beschikbaar om een benchmarkoefening te kunnen uitvoeren.
- Zelfs al zou er voldoende data zijn, dan nog is de data niet betrouwbaar genoeg. De reden daarvoor is dat freelance diensten een vrij nieuwe markt is, die zich nog moet zetten en dat contractor fee’s het gevolg zijn van ‘positonal bargaining’.
Stel dat je je baseert op de huidige marktwerking, dan breng je contractor fee’s binnen in de onderneming die niet op objectieve criteria berusten.
Freelancers verhuren hun tijd aan opdrachtgevers. In die zin zijn zij vergelijkbaar met werknemers.
Men heeft een goed idee van wat een werknemer mag/kan kosten. Er is voldoende betrouwbare benchmarkdata beschikbaar voor werknemers. En de loonvorming gebeurt veel meer op basis van objectieve criteria, waardoor er veel minder ruimte is voor positional bargaining.
De oplossing is dus een model op basis waarvan het loon van een werknemer kan vergeleken worden met de dagvergoeding van een freelancer.
Traditionele spelers beperken zich daarbij tot de (bruto) loonkost. In het beste geval nemen zij nog directe en indirecte tewerkstellingskosten mee. Maar daar stopt het dan.
Wij gaan daarentegen uit van wat een werknemer / freelancer aan netto-inkomen mee naar huis neemt, zowel op de korte als op de lange termijn.
Zo hebben wij bijvoorbeeld berekend wat een zelfstandige aan omzet moet realiseren om een gelijk pensioen op te bouwen, op het vlak van zowel wettelijk als aanvullend pensioen.
Het resultaat?
Een degelijk kader gestoeld op objectieve parameters op basis waarvan Qframe in alle transparantie de dialoog kan aangaan met hun freelancers omtrent de dagvergoedingen.
Het framework dat we op maat van Qframe hebben ontwikkeld geeft de mogelijkheid aan Qframe zelf, maar ook aan de freelancer, om te onderhandelen op basis van principes in plaats van vanuit posities.
Op die manier helpen wij met hukaroi Qframe en de freelancers om tot een oplossing en inzichten te komen, waarbij iedereen het gevoel heeft een win te realiseren in plaats van een compromis waar iedereen een beetje bij verliest.