Wat is het mobiliteitsbudget?
Wil je meer weten over het mobiliteitsbudget? Je leest er alles over in deze blog post.
Wil je meer weten over het mobiliteitsbudget? Je leest er alles over in deze blog post.
Het mobiliteitsbudget is een budget dat de werknemer kan creëren door het inruilen van een (recht op een) bedrijfswagen.
Dat budget kan de werknemer vervolgens spenderen binnen drie pijlers.
Het mobiliteitsbudget werd geïntroduceerd in 2019 met als bedoeling om het bedrijfswagenpark in België te vergroenen en (vooral) te verkleinen. Om werkgevers en werknemers een extra duwtje in de rug te geven, kreeg het mobiliteitsbudget een (para)fiscaal erg gunstig regime.
Zo zijn alle vormen van duurzame mobiliteit (pijler 2) binnen het mobiliteitsbudget volledig vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen en belastingen. Kost voor de werkgever is dus gelijk aan netto van de werknemer.
Duurzame mobiliteit omvat bijvoorbeeld: de aankoop van een fiets, een voetgangerspremie van 0,27 EUR per kilometer aan woon-werkverplaatsingen en de betaling van de maandelijkse huur of mensualiteiten voor een woning als die woning binnen de 10km in vogelvlucht van de gewoonlijke plaats van tewerkstelling ligt.
Het saldo van het mobiliteitsbudget is weliswaar onderworpen aan 38,07% RSZ-bijdragen, maar is volledig vrijgesteld van personenbelasting.
Wil je meer weten wat werknemers met het mobiliteitsbudget kunnen doen? Dat lees je in deze blog post 👉
Kortom: terwijl je als werkgever maximaal wil inzetten op duurzaamheid, kan je jouw medewerkers motiveren met een hoger netto-inkomen wanneer zij zich op een duurzame manier verplaatsen.
Hoe begin je daaraan? Daar lees je alles over in deze blog post 👀
Laat jouw contact gegevens achter en wij nemen zo snel als mogelijk contact op.